niedziela, 4 sierpnia 2013

Śliwki w kruchym cieście...

Dzisiaj u nas słonecznie, więc obiadowy grill przy basenie jak najbardziej na miejscu, a kawa i ciasto dodały energii na rodzinne spacerowanie. Dni kiedy wszyscy jesteśmy razem zawsze zaliczam do udanych, bo nie ma nic lepszego jak śmiech naszego maluszka, kiedy we trójkę leżymy sobie na podłodze.

Czasem jest tak, że bez ciasta na niedzielę się nie obejdzie...
Dlatego chciałam zrobić coś bardzo prostego, niedrogiego i smacznego.
Kruche ciasto doskonale komponuje się z popołudniową kawką, a śliwki można zastąpić czym tylko dusza zapragnie.



Zapraszam na śliweczki :)




Składniki:


  1. 3 jajka
  2. 1 kostka miękkiej margaryny
  3. 1 szklanka cukru pudru
  4. 1 cukier wanilinowy
  5. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 3 pełne szklanki mąki

Przygotowanie:
  1. Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  2. Dodajemy margarynę i ucieramy aż masa będzie puszysta.
  3. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  5. Rozciągamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
  6. Na ciasto układamy owoce i wkładamy do piekarnika na 180stopni - 40minut.

Ciasto można podzielić na dwie części i przełożyć np, startymi jabłkami. Drugą część ciasta traktujemy wtedy jak posypkę i kładziemy na rozłożonych na spodzie jabłkach.

Inna propozycja z jabłkami to ułożenie na całości ciasta ćwiartek jabłuszek tak jak śliwki w przepisie i zapieczenie jak wyżej.

A wy jak spędzacie niedziele?  :)                                                                                      Pozdrawiam


2 komentarze:

  1. Placek ze śliwkami to złoty standard mojej mamy ;) Ja wolę śliwki saute, nieprzetworzone.

    Chyba że dżem renklodowy Teściowej...O losie, niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszczęście śliwki nie są aż tak drogie jak pozostałe sezonówki i można z nimi robić co tylko się zechce :)

      Usuń