poniedziałek, 27 maja 2013

Ciasto bananowe w czekoladzie.

Słodziutkie ciasto dla miłośników czekolady i bananów...



Uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam... znika ze stołu w parę chwil :)

Składniki:
  • Dwa biszkopty ciemne z 4jaj i 3jaj.
  • 3-4 duże banan
  • 3 czekolady (jakieś najtańsze mogą być).
  • Śmietanka do ubijania- ja zużyłam 600ml-(można dać mniej w zależności od tego jak wysoka ma być góra).
  •  Żelatyna.
  • Do posypania góry użyłam około pół tabliczki czekolady.

Przygotowanie:

  • Grubszy biszkopt dajemy na spód i wykładamy go pokrojonym na plasterki bananem.
  • Czekoladę rozpuszczamy w rondelku dodając około 3-4 łyżek mleka.
  • Póki czekolada jest płynna, równomiernie zalewamy nią banany.
  • Nakładamy drugi, chudszy biszkopt.
  • Śmietankę do ubijania wyciągamy z lodówki i wlewamy do wysokiego naczynia (ważne aby była zimna!-lepiej się ubije).
  • W rondelku rozpuszczamy w wodzie żalatynę (odpowiednia ilość do ilości śmietanki-przepis na opakowaniu żelatyny).
  • Zaczynamy ubijać śmietankę, kiedy jest odpowiednio ubita BARDZO WOLNO dolewamy płynną żelatynę i delikatnie miksujemy.
  • Trzeba to robić uważnie bo łatwo jest taką śmietankę zniszczyć.
  • Wylewamy na górę i wkładamy do lodówki. Na dekorację przyjdzie pora kiedy nasza śmietana już będzie stabilna na cieście.
  • Pozostaje już zetrzeć czekoladę na wierzch. 

 
 Smacznego :)


1 komentarz:

  1. super przepis, tez robie to ciasto ale troche inaczej swoja wersja nazwalabym -wersja dla leniwych:) robie jeden biszkopt, na to układam banany pokrojone wzdłuż-wychodzi wtedy nieco wiecej bananow, rozpuszczam tanszy odpowiednik nutelli i zalewam tym banany:) na gore smietanka. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń