czwartek, 7 lutego 2013

Pączki.

Pączusie







      Składniki:
  • 200g margaryny
  • 1,2kg mąki
  • 12 żółtek
  • 120g cukru
  • 120g drożdży
  • 1 litr mleka
  • 30 ml spirytusu do ciasta
  • kieliszek spirytusu do smażenia
  • 2 łyżeczki soli
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • 700g marmolady
  • tłuszcz do smażenia (olej + smalec) 
  • cukier puder i sok z cytryny do zrobienia lukru
Przygotowanie:
  • Drożdże rozcieramy z dwoma łyżkami cukru, aż do rozpuszczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Roztapiamy w rondelku margarynę i zostawiamy do przestudzenia.
  • Żółtka ucieramy z cukrem (najlepiej mikserem na najwolniejszym programie)
  • Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy utarte jaja, wyrośnięte drożdże, mleko, alkohol i skórkę z cytrynek.
  • Wyrabiamy ciasto, i dodajemy tłuszcz.
  • wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 30min. do wyrośnięcia.
  • Porcjami, rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. 
  • Na krążek nakładamy marmoladę i formujemy kulkę, dobrze sklejając wszystkie brzegi. Odkładamy na posypany mąką tablet, sklejeniem do dołu i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Olej i smalec roztapiamy w jednym rondelku, uprzednio dodając kieliszek spirytusu. Należy przygotować tyle tłuszczu aby pączki mogły swobodnie wypłynąć.
  • Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy sklejeniem do dołu, nasze pączusie. Przewracamy co jakiś czas aby równo się zarumieniły.
  • Wyciągamy je na papierowe ręczniki aby odsączyć je od tłuszczu.
  • Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, aby powstał lukier, i dekorujemy pączki.

Z podanych składników wyszło 85 pączków średniej wielkości.

SMACZNEGO !!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz