Pączusie
Składniki:
- 200g margaryny
- 1,2kg mąki
- 12 żółtek
- 120g cukru
- 120g drożdży
- 1 litr mleka
- 30 ml spirytusu do ciasta
- kieliszek spirytusu do smażenia
- 2 łyżeczki soli
- starta skórka z dwóch cytryn
- 700g marmolady
- tłuszcz do smażenia (olej + smalec)
- cukier puder i sok z cytryny do zrobienia lukru
Przygotowanie:
- Drożdże rozcieramy z dwoma łyżkami cukru, aż do rozpuszczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Roztapiamy w rondelku margarynę i zostawiamy do przestudzenia.
- Żółtka ucieramy z cukrem (najlepiej mikserem na najwolniejszym programie)
- Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy utarte jaja, wyrośnięte drożdże, mleko, alkohol i skórkę z cytrynek.
- Wyrabiamy ciasto, i dodajemy tłuszcz.
- wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 30min. do wyrośnięcia.
- Porcjami, rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki.
- Na krążek nakładamy marmoladę i formujemy kulkę, dobrze sklejając wszystkie brzegi. Odkładamy na posypany mąką tablet, sklejeniem do dołu i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Olej i smalec roztapiamy w jednym rondelku, uprzednio dodając kieliszek spirytusu. Należy przygotować tyle tłuszczu aby pączki mogły swobodnie wypłynąć.
- Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy sklejeniem do dołu, nasze pączusie. Przewracamy co jakiś czas aby równo się zarumieniły.
- Wyciągamy je na papierowe ręczniki aby odsączyć je od tłuszczu.
- Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, aby powstał lukier, i dekorujemy pączki.
Z podanych składników wyszło 85 pączków średniej wielkości.
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz