niedziela, 22 grudnia 2013

Kruche ciasteczka

                          Kruche ciasteczka.


Małe, duże, mocno zdobione i te skromniejsze. Jakiekolwiek by nie były to i tak napewno się zjedzą. Przyjemnie kruche i odpowiednio słodkie a do tego ładnie udekorowane :)

z dekorowaniem było trochę pracy tym bardziej że nasz najmłodszy ciągle potrzebował czyjegoś zainteresowania ale po kilku godzinach trafiły gotowe do skrzyneczki.




Zawsze robiłam na maśle a w tym roku zrobiłam połówkę z masła a resztę z margaryną.
Takie bez lukru, zdecydowanie lepiej wypadają maślane, co raczej nie jest dziwne. Jednak udekorowane margarynowe były równie smaczne.

Ciasteczka na maśle

Składniki:
  • 180 gram zimnego masła
  • 200 gram cukru pudru
  • 350 gram mąki pszennej/tortowej
  • 1 duże jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii bądź olejku waniliowego
  • Szczypta soli
Przygotowanie:

  • Wszystko razem wymieszać, zagniatać aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Utworzyć kulę, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na pół godziny.
  • Po schłodzeniu, częściowo rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka.
  • Układamy na blaszce płaskiej, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 12 minut (muszą się zarumienić) na 180-190 st.

Kruche ciasteczka na margarynie:

Składniki:

400 gram margaryny
3,5 szklanki mąki
200 gram cukru
2 całe jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dwie łyżki cukru wanilinowego


Przygotowanie:

 Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, i proszkiem do pieczenia.
Do mąki dodajemy posiekaną nożem margarynę.
Wbijamy jaja i zagniatamy do gładkiej masy.
Kulę owiniętą folią aluminiową dajemy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka.

Pieczemy na płaskiej blaszce, pokrytej papierem do pieczenia przez 8-10 min na 180 stopni- aż do zarumienienia.




Przy odmierzaniu składników pomagał mi syn i nowa waga :)



Kamilek też wycinał, malował i układał :)






No to przedstawiam też resztę pracowników:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz