środa, 1 maja 2013

Chałwowiec

Ciasto chałwowe

Przyjemnie słodziutkie ciasto dla smakoszy.




Składniki:

Masa:

  • 2 budynie waniliowe(najlepiej bez cukru)
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mleka do przygotowania budyniu
  • 40 dag chałwy waniliowej

Ciasto:

  • Dwa ciemne biszkopty na kakao, każdy z 4 jaj.

Przygotowanie:




  • Dwa ciemne biszkopty pieczemy sobie wcześniej, aby w momencie przygotowywania kremu, były już wystudzone.
  • Budynie należy ugotować na mleku również wcześniej, i zostawić do wystudzenia.
  • Miękką margarynę ucieramy w wysokim naczyniu.
  • Kiedy margaryna jest ładnie roztarta, dodajemy do niej zimny budyń (etapowo)
  • Jeżeli margaryna połączyła się z budyniem w gładką masę, to dodajemy do tego skruszoną w niewielkie kawałki chałwę i miksujemy. 
  • Połowę kremu nakładamy na jeden biszkopt, nakrywany drugim biszkoptem i wykładamy resztę kremu.
  • Wierzch ciasta, można obsypać startą czekoladą lub polać rozpuszczoną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz