Ciasto chałwowe
Przyjemnie słodziutkie ciasto dla smakoszy.
Składniki:
Masa:
- 2 budynie waniliowe(najlepiej bez cukru)
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mleka do przygotowania budyniu
- 40 dag chałwy waniliowej
Ciasto:
- Dwa ciemne biszkopty na kakao, każdy z 4 jaj.
Przygotowanie:
- Dwa ciemne biszkopty pieczemy sobie wcześniej, aby w momencie przygotowywania kremu, były już wystudzone.
- Budynie należy ugotować na mleku również wcześniej, i zostawić do wystudzenia.
- Miękką margarynę ucieramy w wysokim naczyniu.
- Kiedy margaryna jest ładnie roztarta, dodajemy do niej zimny budyń (etapowo)
- Jeżeli margaryna połączyła się z budyniem w gładką masę, to dodajemy do tego skruszoną w niewielkie kawałki chałwę i miksujemy.
- Połowę kremu nakładamy na jeden biszkopt, nakrywany drugim biszkoptem i wykładamy resztę kremu.
- Wierzch ciasta, można obsypać startą czekoladą lub polać rozpuszczoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz