Każdemu przypadną do gustu, nie wymagają wielu składników a efekt jest wspaniały.
Rogaliczki drożdżowe z marmoladą.
Składniki:
- 50 g drożdży (pół kostki)
- szklanka ciepłego, ale nie gorącego mleka
- około 1 kg mąki
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- słoiczek marmolady(twardej)
- roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
- Do małej miski, wsypujemy szklankę mąki.
- Drożdże rozdrabniamy z cukrem (3 łyżki) i ciepłym mlekiem.
- Roszczyn z drożdży wlewamy do mąki i łączymy ze sobą.
- Miskę dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45minut.
- Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałymi składnikami w dużej misce.
- Wyrabiamy ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto, wyrabiamy, podsypując delikatnie mąką aż będzie elastyczne.
- Niewielką kulkę ciasta, rozwałkowujemy i dzielimy na 8 trójkącików.
- Na trójkątach układamy marmoladę, bliżej szerszej strony.
- Zawijamy trójkącik, tworząc rogalika.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Wkładamy do piekarnika na około 15-20 min w temperaturze 220 stopni.
Mój mąż pokusił się o zrobienie kilku z czekoladą. Smakowały równie smakowicie. Nasz synuś również zasmakował w tych rogalikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz