czwartek, 11 kwietnia 2013

Rogaliki drożdżowe z marmoladką.


Każdemu przypadną do gustu, nie wymagają wielu składników a efekt jest wspaniały.



Rogaliczki drożdżowe z marmoladą.



Składniki:
  • 50 g drożdży (pół kostki)
  • szklanka ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • około 1 kg mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • słoiczek marmolady(twardej)
  • roztrzepane jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

  • Do małej miski, wsypujemy szklankę mąki.
  • Drożdże rozdrabniamy z cukrem (3 łyżki) i ciepłym mlekiem.
  • Roszczyn z drożdży wlewamy do mąki i łączymy ze sobą.
  • Miskę dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45minut.
  • Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałymi składnikami w dużej misce.
  • Wyrabiamy ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.




  • Wyrośnięte ciasto, wyrabiamy, podsypując delikatnie mąką aż będzie elastyczne.
  • Niewielką kulkę ciasta, rozwałkowujemy i dzielimy na 8 trójkącików.
  • Na trójkątach układamy marmoladę, bliżej szerszej strony.
  • Zawijamy trójkącik, tworząc rogalika.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Wkładamy do piekarnika na około 15-20 min w temperaturze 220 stopni.



Mój mąż pokusił się o zrobienie kilku z czekoladą. Smakowały równie smakowicie. Nasz synuś również zasmakował w tych rogalikach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz