Sernik na zimno o smaku borówek.
Składniki:
Spód:
Biszkopt z 4 jaj na tortownicę 24cm.
Masa:
500g twarogu zmielonego (ja zblenderowałam).
300ml śmietanki 30%
45g żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki borówek bądź jagód (jagody nadają lepszy kolor sernikowi)
Do dekoracji:
Śmietana 30% ubita z cukrem pudrem bądź np. bita śmietana w sprayu.
Szklanka borówek/jagód.
Przygotowanie:
- Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie, mieszając aż się ładnie rozpuści.
- Ser, jeżeli nie jest już zmielony, to należy zblenderować.
- Do sera wlewamy śmietanę, cukier i sok z cytryny.
- Borówki zblenderować i dodać do masy serowej.
- Ciągle miksując wlewamy powoli płynną żelatynę.
- Kiedy wszystko się ładnie połączy, to odstawiamy masę na chwilkę do lodówki aż masa zacznie się zsiadać. W odpowiednim momencie, kiedy masa jest już prawie stężała, nakładamy na biszkopt i zostawiamy na noc w lodówce.
- Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i borówkami.
- Ja nie ozdabiałam boków sernika ale można (napewno następnym razem o tym pomyślę), dobrym pomysłem będzie np. posmarowanie serkiem mascarpone z sokiem z cytryny, i obsypanie starą białą czekoladą, albo np. wiórkami kokosowymi. Pomysłów byłoby wiele i efekt napewno będzie zadowalający.
U nas sezon na choroby... wpierw malec był chory a teraz rodzice.
Narzeczony to ma szczęście. Piękny serniczek!! Mniam!
OdpowiedzUsuń