niedziela, 1 września 2013

Sernik borówkowy.

Na urodziny mojego narzeczonego przygotowałam taką pyszną pyszność :)


Sernik na zimno o smaku borówek.


Składniki:

Spód:

Biszkopt z 4 jaj na tortownicę 24cm.

Masa:

500g twarogu zmielonego (ja zblenderowałam).
300ml śmietanki 30%
45g żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki borówek bądź jagód (jagody nadają lepszy kolor sernikowi)

Do dekoracji:

Śmietana  30% ubita z cukrem pudrem bądź np. bita śmietana w sprayu.
Szklanka borówek/jagód.



Przygotowanie:


  • Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie, mieszając aż się ładnie rozpuści.
  • Ser, jeżeli nie jest już zmielony, to należy zblenderować.
  • Do sera wlewamy śmietanę, cukier i sok z cytryny.
  • Borówki zblenderować i dodać do masy serowej.
  • Ciągle miksując wlewamy powoli płynną żelatynę. 
  • Kiedy wszystko się ładnie połączy, to odstawiamy masę na chwilkę do lodówki aż masa zacznie się zsiadać. W odpowiednim momencie, kiedy masa jest już prawie stężała, nakładamy na biszkopt i zostawiamy na noc w lodówce.
  • Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i borówkami. 
  • Ja nie ozdabiałam boków sernika ale można (napewno następnym razem o tym pomyślę), dobrym pomysłem będzie np. posmarowanie serkiem mascarpone z sokiem z cytryny, i obsypanie starą białą czekoladą, albo np. wiórkami kokosowymi. Pomysłów byłoby wiele i efekt napewno będzie zadowalający.







U nas sezon na choroby... wpierw malec był chory a teraz rodzice. 





1 komentarz: