poniedziałek, 4 marca 2013

Calzone.

Apetyczne Calzone które przygotowałam na romantyczną kolację dla ukochanego.






Składniki:

Ciasto:
  • 450g mąki pszennej.
  • 1 łyżeczka soli.
  • 16g drożdży świeżych.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • 250ml mleka.

Farsz:
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2-3 pomidorki
  • pół cebuli
  • 0.5kg pieczarek
  • 0,7kg-1kg mięsa mielonego(według uznania).
  • Papryka
  • Ser tarty
  • Oregano
  • Sól, pieprz
  • Dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

Farsz:
  1. Na patelnię wylewamy dwie-trzy łyżki oliwy i wykładamy mięso. Należy je podsmażyć.
  2. W rondelku dusimy pieczarki. Kiedy pieczarki się już podgotują dodajemy do rondelka przeciśnięty czosnek,posiekaną cebulę, i drobno pokrojoną paprykę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  3. Ogórek konserwowy, i pomidor kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.
  4. Do miski dorzucamy upieczone mięsko i pieczarki z rondelka. Wszystkie składniki doprawiamy oregano i mieszamy w misce.
 Ciasto:

  1. Mąkę należy przesiać do miski. Dodajemy do tego sól.
  2. Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy do mąki.
  3. Wlewamy mleko i oliwę.
  4. Wyrabiamy ciasto w dłoniach aż będzie gładkie. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i pod przykryciem zostawiamy na 1,5h w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy w kształcie koła.
  6. Kładziemy farsz na brzeg koła zostawiając około 1cm miejsca od brzegu. Posypujemy serem. I zalepiamy brzegi tworząc z naszego ciasta dużego pieroga. Dobrze zlepiamy ze sobą brzegi. 
  7. Układamy calzone na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  8. Pieczemy około 25-30minut aż do zarumienienia  w temperaturze 200-220st.
Ja ser dałam też na górę ciasta.


Podawałam z trzema sosami, czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek i majonez), pomidorowy  i tzatzyki (serek naturalny biały, czosnek, ogórek zielony starty).

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz