sobota, 28 września 2013

Ciasto cytrynkowe

Ciasto cytrynowe z masą budyniową i orzeźwiającą miętą.


Składnik:

Spód biszkoptowy biały lub ciemny.

Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego.
150ml soku z cytryny
Szklanka cukru
100g masła

Szklankę wody, cukier i sok z cytryny gotujemy razem.
W 1/2 szklanki wody mieszamy budynie aż do rozpuszczenia.
Gdy woda z cukrem zawrze, wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnie.
Studzimy.

Przed nałożeniem na biszkopt, masę budyniową połączymy z miękkim masłem.

Kremowa galaretka:

1 galaretka cytrynowa 
500ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru


Gakaretkę rozpuszczamy w szklance wrzacej wody.
Studzimy.
Śmietanę ubijamy na pianę, i pod koniec dodajemy cukier puder.
Wlewamy tężejącą galaretkę, chwili miksujemy.


Na biszkopt wlewamy masę budyniową połączoną z masłem, układamy na niej herbatniki. 
Kremową galaretkę wlewamy na herbatniki i znów przekładamy kolejną warstwą herbatników.

Górę dekorujemy lukrem ( cukier puder i sok z cytryny w proporcjach takich aby lukier nie był wodnisty ale też dobrze się rozsmarował), do dekoracji idealnie pasowała mięta która skomponowała się ze smakiem cytryny idealnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz