czwartek, 27 czerwca 2013

Koperek w roli głównej...

Klopsy kalafiorowe z koperkiem, podawane z mizerią.


Nic prostszego z kalafiora nie można wymyślić jak tylko klopsy kalafiorowe.
Jak tylko nasze świeże polskie kalafiorki pojawiają się w sklepach to zaraz wiadomo co często będzie gościć na naszych talerzach, a kiedy w parze idzie jeszcze pachnący i zielony koperek to obżarstwo nie ma końca.
Moja przyszła szwagierka, podejrzewam że za każdym razem kiedy nas odwiedza, ma właśnie nadzieje że zrobię klopsy kalafiorowe.

Do tego młode ziemniaczki i mizeria a brzuszki się cieszą.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 duża bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • bułka tarta 

Przygotowanie:

  • Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie kalafiora
  • Odcinamy z kalafiora, twarde części trzonka.
  • Gnieciemy kalafior w misce.
  • Bułkę wkładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą, kiedy się nasączy to odciskamy wodę i wkładamy bułkę do naczynia z kalafiorem.
  • Dodajemy do tego jajko, koperek i przyprawy.
  • należy wszystko wymieszać i dosypywać tak dużo bułki tartej aż klopsiki będzie się łatwo formować i nie będą się rozlatywać.
  • Pieczemy tylko i wyłącznie na margarynie.




1 komentarz:

  1. mniam mniam mniam :D też mam dziś kalafior na podwieczorek :D

    OdpowiedzUsuń