Klopsy kalafiorowe z koperkiem, podawane z mizerią.
Nic prostszego z kalafiora nie można wymyślić jak tylko klopsy kalafiorowe.
Jak tylko nasze świeże polskie kalafiorki pojawiają się w sklepach to zaraz wiadomo co często będzie gościć na naszych talerzach, a kiedy w parze idzie jeszcze pachnący i zielony koperek to obżarstwo nie ma końca.
Moja przyszła szwagierka, podejrzewam że za każdym razem kiedy nas odwiedza, ma właśnie nadzieje że zrobię klopsy kalafiorowe.
Do tego młode ziemniaczki i mizeria a brzuszki się cieszą.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 duża bułka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- koperek
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie kalafiora
- Odcinamy z kalafiora, twarde części trzonka.
- Gnieciemy kalafior w misce.
- Bułkę wkładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą, kiedy się nasączy to odciskamy wodę i wkładamy bułkę do naczynia z kalafiorem.
- Dodajemy do tego jajko, koperek i przyprawy.
- należy wszystko wymieszać i dosypywać tak dużo bułki tartej aż klopsiki będzie się łatwo formować i nie będą się rozlatywać.
- Pieczemy tylko i wyłącznie na margarynie.
mniam mniam mniam :D też mam dziś kalafior na podwieczorek :D
OdpowiedzUsuń