czwartek, 2 maja 2013

Turkusowy tort owocowy.

Tort owocowy w kolorze turkusu, z kremem.


Składniki krem:
  • 2 kostki masła lub margaryny (ja używam masła)
  • 3 jajka
  • 9 łyżek cukru, (proporcja jest 3 łyżki na 1 jajko)
  • 1 Puszka brzoskwiń
  • 1 Puszka Ananasa

Składniki ciasto:
  • 3 jasne biszkopty ( ja zrobiłam odpowiednio z 4 jaj na spód, z 3 na środkową warstwę i biszkopt z 2 jaj na wierzch)

Składniki do masy Marshmallows:

  • 300g pianek Marshmallows (ja kupuję w biedronce)
  • 6-7 łyżek wody
  • Prawie cały kilogram cukru pudru



Przygotowanie:


Krem:


  • Masło ucieramy w wysokim naczyniu na puszystą masę.
  • Białka należy ubić z cukrem, powoli dodając do nich żółtka.
  • Starte masło łączymy z ubitą masą z jajek, (najlepiej ręką w misce, wyrobić krem).
  • Pokrojone owoce z puszki rozkładamy na biszkoptach i nakładamy krem, dzieląc go na dwa piętra tortu.Zostawiamy łyżkę kremu aby wysmarować wierzch.
  • Wierzch tortu należy wysmarować kremem aby masa z pianek Marshmallows dobrze się przykleiła.




Masa Marshmallows:


  • Pianki roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 6-7 łyżki wody.
  • Kiedy pianki się rozpuszczą dodajemy trochę cukru pudru i mieszamy aż do zbicia masy.
  • Masę wylewamy na stolnicę i wyrabiamy, stopniowo dosypując cukru pudru, do momentu aż masa będzie plastyczna i przestanie przyjmować cukier puder.
  • Rozwałkowujemy masę, najlepiej na foli aluminiowej i nakładamy na tort, cały płat bądź dekorujemy wedle uznania.


Moje ciasto jest niebieskie po dodaniu barwnika spożywczego. Teraz już wiem że po raz kolejny nie dodałabym go już do biszkoptów, bo zdecydowanie niebieski wierzch wystarczająco dekorował tort. Ale to już zostawiam Wam....



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz