sobota, 4 stycznia 2014

Ryba w zalewie octowej


Filet z Mintaja w zalewie octowej.



  • 1 kg mrożonych filetów- Mintaj/Tilapia/Panga/Dorsz czy co tam lubicie.
  • Jajko i bułka tarta do panierki.
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • 3-4 łyżki cukru
  • Pół cebuli w piórach
  • 7 łyżek octu
  • 1 łyżka przyprawy kucharek

Rozmrożone i dobrze osuszone filety, pokrojone na nie duże kawałki, smażymy na oleju.
Wychłodzone układamy do miski przekładając je cebulą.

Zalewa:

  • Dno garnka w którym przygotujemy zalewę, zasypujemy cukrem. Tyle tylko by przykryć dno.
  • Garnek dajemy na mały ogień i czekamy aż cukier się mocno zrumieni (może kopcić).
  • Gdy cukier jest zarumieniony to zalewamy go szybko 1 litrem wody.
  • Dodajemy kucharka, ziele angielskie oraz kilka liści laurowych.
  • Gotujemy i zostawiamy na chwilę zalewę na wrzeniu.
  • Ściągamy z ognia i dajemy 7 łyżek octu (nie może się gotować!!).
  • Zalewamy Filety i zostawiamy na 24h, ale najlepiej smakują dopiero po dwóch dniach.


Nic trudnego, wcale nie drogiego a wspaniale smakuje do chleba czy sałatki.
U nas na święta poszło kilka takich misek :)
Moja babcia dodaje tylko 4 łyżki octu ale na litr zalewy dla mnie jest to trochę za mało. Ja i mój tato wolimy zdecydowanie kwaśniejsze i dodajemy więcej.
Myślę że każdy z Was wyrobi sobie swój własny idealny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz