Pierś w pietruszkach z letnią surówką...
Obiad bardzo dobry, na zwykły dzień.. jednak odbiegający od zwykłego smażonego fileta.
Surówka z młodej kapustki i ogórka, odświeży całe danie.
Mięsko:
- W piersi robimy niewielką kieszonkę w którą wkładamy niewielki kawałek masełka i pietruszki.
- Ja użyłam mrożonej pietruszki, bo akurat nie miałam świeżej.
- Nafaszerowane piersi układamy w rondelku, podlewając szklanką wody i 50gramach margaryny.
- Dusimy piersi, delikatnie podlewając wodą.
- Można na piersi położyć kilka ząbków czosnku, bądź do wywaru rozcisnąć jeden ząbek.
- Piersi dusimy tak, aż do momentu kiedy będą miękkie.
- Z wywaru można zrobić sos.
Surówka:
- 1 młoda kapustka (użyłam 3/4 główki)
- 1 zielony ogórek
- 1 sos koperkowo-ziołowy do kanapek
- 2 łyżki oleju
- Kapustę ścieramy na tarce.
- Ogórek też trzemy na tarce i dodajemy do kapusty.
- Olej łączymy z sosem sałatkowym, i wlewamy do kapusty.
- Mieszamy i ew.doprawiamy solą.
- (Ja nie doprawiam bo szkoda niszczyć ten wiosenny smak, solą)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz