sobota, 27 lipca 2013

Tort z kokosem w roli głównej.

Tort Kokosowy

Na urodzinki synusia, przygotowałam taki biały i niewinny torcik...
Naszło mnie na kokos i znalazłam inspirację na pysznej stronce.
Do tego śliczne dekoracje znalezione na allegro i było prosto ale pięknie, a przede wszystkim smacznie.



Składniki:

Biszkopt:

6 białek.
6 żółtek.
90 g wiórek kokosowych przysmażonych na brąz na suchej patelni.
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
170 g cukru pudru.

Krem:

1 puszka mleczka kokosowego (400ml) - udało mi się kupić w Kauflandzie.
60 g wiórek kokosowych.
2-3 łyżki cukru pudru.
250 g śmietany 30%.
3-4 łyżeczki żelatyny.

Dodatkowo:

Szklanka herbaty zielonej bądź czarnej.
250 g serka mascarpone.
Sok z 3/4 cytryny.
100 g wiórków kokosowych do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Mąkę należy sobie przygotować na miseczce, i połączyć z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru pudru.
3.W innym naczyniu ubijamy żółtka z resztą cukru pudru.
4.Łączymy ze sobą, żółtka, białka, mąkę i wiórki kokosowe (stopniowo) mieszając drewnianą łyżką.
5. Wylewany na wyłożoną papierem tortownicę i wkładamy do pieca na 50 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 placki.


7.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.
8. W wysokim naczyniu, ubijamy mleczko kokosowe aż się spieni. Dodajemy do niego płynną żelatynę.
9. Odrazu zaczynamy w innym naczyniu ubijać śmietanę z cukrem pudrem
10. Dobrze ubitą łączymy z mleczkiem kokosowym i dosypujemy wiórki kokosowe.
11. Pierwszy biszkopt należy nasączyć herbatą (troszkę aby nie był zbyt zalany) i nakładamy krem.
12. I tak na każde piętro. Należy podzielić masę tak aby była równomiernie rozłożona.

13. Na kilka godzin zostawić tort w lodówce aż masa dobrze stężeje.
14. Serek mascarpone przełożyć na miseczkę, dodać sok z cytryny i wymieszać. 
15. Wysmarować mascarpone boki tortu i wierzch, przykleić do niego wiórki kokosowe, a wierzch dowolnie udekorować.





Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz