wtorek, 12 lutego 2013

Kurczaczek w cieście francuskim.

Pierś z kurczaka, z brokułami i sosem serowym w cieście francuskim.







Składniki:

Sos:
3 serki topione- ja kupuję Toppi z biedronki w dużej gramaturze.
150ml mleka.
Gałka muszkatałowa.
Pieprz.
2-3 ząbki czosnku.
Kilka różyczek brokuły.
Kilka różyczek kalafiora.

Ciasto:
2 paczki gotowego ciasta francuskiego.
Rozbite jajko.

Mięsko:
1 podwójna pierś z kurczaka.

Przygotowanie:    


  1. Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie, dodając łyżkę przyprawy typu "kucharek".
  2. Różyczki warzyw gotujemy w wodzie bądź na parze. Powinny być lekko rozgotowane.
  3. Przygotowujemy kokilki. Smarujemy tłuszczem (margaryną) spód i boki kokilek.
  4. Ciasto francuskie dzielimy na 4 kawałki. Razem powinno wyjść 8 kwadratów. 
  5. Kwadraty wykładamy na kokilkę tak aby brzegi ciasta wystawały poza kokilkę.
  6. Ugotowane mięso dzielimy na kawałki i wykładamy na ciasto. 




  1. Przygotowujemy sos. Mleko podgrzewamy w rondelku. Kiedy jest ciepłe wrzucamy serki topione, i przeciskamy czosnek. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.
  2. Czekamy aż serki się roztopią i sos zgęstnieje.
  3. Wrzucamy do sosu pogniecione widelcem warzywa i mieszamy razem.
  4. Gotowy sos nakładamy na mięso.




  1. Wystające ciasto zakładamy na siebie, zakrywając wnętrze kokilki.
  2. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. aż do zarumienienia się ciasta.





Z podanych składników wyszło mi 8 kokilek o średnicy 11,5cm.

                                                        SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz