środa, 8 stycznia 2014

Ciasto z jabłkami pod pianką.

Ciasto jabłkowe pod pianką :)

Leży sobie i czeka na zużycie 1kg jabłek, zbliża się niedziela,  wszyscy mają ochotę na coś słodkiego.
No to cóż.. obieram i pragnę zaspokoić domowników i nasze nienasycone brzuszki :)
Dużo nie trzeba.. ani czasu ani składników a efekt znakomity.

Przepis od mamusi a teraz już bardziej mój :D

Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 5 żółtek

  • 2 szklanki mąki (używam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kg startych jabłek posypanych cukrem i cynamonem 
(na zdjęciu ciasto zrobione z 700gram bo tyle miałam ale dobrze zrobić z kilograma bo jest bardziej mokre i smaczniejsze)

oraz 
  • białka z 5 jaj ubite z cukrem (1 szklanka) i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:

  • Pół szklanki cukru, margarynę i żółtka ucieramy ze sobą mikserem.
  • Dodajemy 2 szklanki mąki, zmieszane z proszkiem i miksujemy do gładkości.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną margaryną. Trzeba je troszkę naciągać.
  • Na ciasto wykładamy jabłka i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 190-200 stopni.
  • Po 20 minutach zaczynamy ubijać białka z cukrem i mąką ziemniaczaną, ubijamy na pianę.
  • Wyciągamy ciasto, na wierzch jabłek dajemy pianę z białek i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 20 minut. (Piana musi się zarumienić). 
  • Wyciągamy, studzimy i jemy :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz