Mam ostatnio romantyczny nastrój.
Nie mogę się już doczekać przymiarki sukni ślubnej i ciągle myślę co jeszcze trzeba zorganizować.
Nasz miesiąc przed ślubny za parę dni się zacznie. Oby był miły i spokojny a nie zaprzątnięty stresem i przygotowaniami. Myśląc o tych romantycznych wieczorach i miłostkach, naszło mnie na pizzerinki w kokilkach, które przygotowałam kiedyś właśnie na taką romantyczną kolację.
Roboty nie było z tym dużo, smak był doskonały no i świetnie zaspokoiły nasze głodne brzuszki.
Składniki:
Ciasto:
30 dag drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka oleju
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
Nadzienie:
1/2 opakowania szpinaku
2-3 ząbki czosnku
1/2 opakowania brokuł mrożonych
1 opakowanie fety
2 łyżki masła
6 plasterków sera żółtego (po jednym na kokilkę a mi wyszło 6)
Oregano i pieprz do przyprawienia.
Przygotowanie:
- Rozmieszać drożdże z solą i cukrem aż do płynności.
- Dodać do nich jajo, olej oraz ciepłe mleko. Wymieszać.
- Na koniec dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto.
- Odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Na maśle należy podsmażyć czosnek.
- Na czosnek dorzucamy podgotowany szpinak i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze przez chwilę i zdjąć z palnika.
- Pokruszyć do tego fetę i doprawić farsz.
- Kokilki wysmarować tłuszczem, i nałożyć wyrośnięte ciasto tak do połowy kokilki, może trochę więcej niż połowa.
- Ciasto na środku zagłębiamy i wkładamy farsz.
- Ja dałam tak całkowicie tylko na wierzch ale lepiej zagłębić aby nie jeść potem suchego ciasta ze spodu.
- Na górze ułożyłam po plasterku sera i włożyłam do piekarnika.
- W piekarniku trzymam około 40 min, trzeba sprawdzać kiedy ser się zapiecze a ciasto wypiecze.
Dorzucam mojego synusia i moją mamę :)
to ja?pizerinki pachną wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuń