Ogórki kiszone...
Cena ogóreczków zaczyna spadać, a co stragan można dostać pełno ładnych i zielonych gruntowców.
Lipiec jest najlepszym czasem na zakwaszanie ogórasków.
W mojej kuchni raczej nie zaprawia się ogórków w słoikach na zimę,
ale za to cały sezon ogórkowy w kamionkowym naczyniu pływają
i kiszą się ogóreczki.
Nie ma nic lepszego jak zupa ogórkowa z własnych wyrobów,
a mój tatuś za żadne skarby nie oddałby chleba ze smalcem zagryzanego ogórkiem.
W mojej kuchni raczej nie zaprawia się ogórków w słoikach na zimę,
ale za to cały sezon ogórkowy w kamionkowym naczyniu pływają
i kiszą się ogóreczki.
Nie ma nic lepszego jak zupa ogórkowa z własnych wyrobów,
a mój tatuś za żadne skarby nie oddałby chleba ze smalcem zagryzanego ogórkiem.
Same zalety, żadnych wad.
A przygotowanie tak proste że nie można nazwać tego "przepisem".
A przygotowanie tak proste że nie można nazwać tego "przepisem".
W boncloku układamy na dnie wielki koper, można go pozginać aby ładnie wyścielił dno naczynia, układamy ładnie wyszorowane ogórki, a zaraz na nie obrany chrzan, i 4-5 ząbków czosnku.
Zalewę robimy w proporcji 1litr wody+1łyżka soli, gotujemy i zalewamy ogóraski.
Przyciskamy je czymś ciężkim.
U mnie pokrywa z garnka a na tym duży kamień, przykrywamy ściereczką.
Po 5 dniach ogórki powinny być już małosolne a po 7 całkiem ukiszone.
U mnie pokrywa z garnka a na tym duży kamień, przykrywamy ściereczką.
Po 5 dniach ogórki powinny być już małosolne a po 7 całkiem ukiszone.
Zupeczka z ogórków na jogurcie naturalny. Smacznie i zdrowo.
Warto po tych 7 dniach przełożyć ogórki do słoika i schować do lodówki żeby się nie zepsuły :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz