Ciasto truskawkowe, nie tylko na ciepłe dni.
U nas nie ma osóbki, w rodzinie, która by się nie skusiła na to ciasto.
Idealnie słodkie, o smaku lata.
Idealnie słodkie, o smaku lata.
Składniki:
Ciasto:
- Dwa biszkopty, każde z 4 jaj.
Do mojego ciasta użyłam biszkoptu z 5 jaj a wierzchni z 4 jaj, uważam jednak że biszkoptu było wystarczająco, i dwa po 4 jaja wystarczą.
Krem:
- 1,5 paczki mrożonych truskawek.
- 1 kostka margaryny Palmy.
- 1 czerwony budyń (najlepiej truskawkowy,ale nie jest to obowiązkowe).
- 4 łyżki cukru.
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie:
Krem:
- 4 duże truskawki odkładamy do osobnego garnuszka.
- Pozostałe truskawki wrzucamy do garnka, nalewamy na dno trochę wody, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż do rozważenia się truskawek.
- Kiedy woda już odparuje z truskawek, a one tworzą masę to wsypujemy do nich budyń, i mieszamy.
- Zostawiamy truskawki do wystygnięcia.
- Kiedy truskawki wystygną, zaczynamy ubijać margarynę na gładką masę.
- Do margaryny, stopniowo dodajemy mus z truskawek.
- Mieszamy aż do połączenia się składników.
- Masę wykładamy równomiernie na biszkopt i nakrywamy, drugim biszkoptem.
- Z odłożonych truskawek robimy polewę.
- Do truskawek dodajemy cukru pudru i miksujemy aż polewa będzie odpowiednio gęsta.
- Smarujemy wierzchni biszkopt polewą i zostawiamy do stwardnięcia się polewy i kremu.
Jaki śliczny, różowy, smakowity!!
OdpowiedzUsuńMniam !
OdpowiedzUsuń