środa, 8 maja 2013

Truskawecznik

Ciasto truskawkowe, nie tylko na ciepłe dni.

U nas nie ma osóbki, w rodzinie, która by się nie skusiła na to ciasto. 
Idealnie słodkie, o smaku lata.



Składniki:

Ciasto:

  • Dwa biszkopty, każde z 4 jaj.

Do mojego ciasta użyłam biszkoptu z 5 jaj a wierzchni z 4 jaj, uważam jednak że biszkoptu było wystarczająco, i dwa po 4 jaja wystarczą.

Krem:

  • 1,5 paczki mrożonych truskawek.
  • 1 kostka margaryny Palmy.
  • 1 czerwony budyń (najlepiej truskawkowy,ale nie jest to obowiązkowe). 
  • 4 łyżki cukru.
  • 4-5 łyżek cukru pudru.

Przygotowanie:

Krem:

  • 4 duże truskawki odkładamy do osobnego garnuszka.
  • Pozostałe truskawki wrzucamy do garnka, nalewamy na dno trochę wody, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż do rozważenia się truskawek.
  • Kiedy woda już odparuje z truskawek, a one tworzą masę to wsypujemy do nich budyń, i mieszamy.
  • Zostawiamy truskawki do wystygnięcia.
  • Kiedy truskawki wystygną, zaczynamy ubijać margarynę na gładką masę.
  • Do margaryny, stopniowo dodajemy mus z truskawek.
  • Mieszamy aż do połączenia się składników.
  • Masę wykładamy równomiernie na biszkopt i nakrywamy, drugim biszkoptem.
  • Z odłożonych truskawek robimy polewę
  • Do truskawek dodajemy cukru pudru i miksujemy aż polewa będzie odpowiednio gęsta.
  • Smarujemy wierzchni biszkopt polewą i zostawiamy do stwardnięcia się polewy i kremu.



2 komentarze: