Słodziutkie ciasto dla miłośników czekolady i bananów...
Uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam... znika ze stołu w parę chwil :)
Składniki:
- Dwa biszkopty ciemne z 4jaj i 3jaj.
- 3-4 duże banan
- 3 czekolady (jakieś najtańsze mogą być).
- Śmietanka do ubijania- ja zużyłam 600ml-(można dać mniej w zależności od tego jak wysoka ma być góra).
- Żelatyna.
- Do posypania góry użyłam około pół tabliczki czekolady.
Przygotowanie:
- Grubszy biszkopt dajemy na spód i wykładamy go pokrojonym na plasterki bananem.
- Czekoladę rozpuszczamy w rondelku dodając około 3-4 łyżek mleka.
- Póki czekolada jest płynna, równomiernie zalewamy nią banany.
- Nakładamy drugi, chudszy biszkopt.
- Śmietankę do ubijania wyciągamy z lodówki i wlewamy do wysokiego naczynia (ważne aby była zimna!-lepiej się ubije).
- W rondelku rozpuszczamy w wodzie żalatynę (odpowiednia ilość do ilości śmietanki-przepis na opakowaniu żelatyny).
- Zaczynamy ubijać śmietankę, kiedy jest odpowiednio ubita BARDZO WOLNO dolewamy płynną żelatynę i delikatnie miksujemy.
- Trzeba to robić uważnie bo łatwo jest taką śmietankę zniszczyć.
- Wylewamy na górę i wkładamy do lodówki. Na dekorację przyjdzie pora kiedy nasza śmietana już będzie stabilna na cieście.
- Pozostaje już zetrzeć czekoladę na wierzch.
Smacznego :)
super przepis, tez robie to ciasto ale troche inaczej swoja wersja nazwalabym -wersja dla leniwych:) robie jeden biszkopt, na to układam banany pokrojone wzdłuż-wychodzi wtedy nieco wiecej bananow, rozpuszczam tanszy odpowiednik nutelli i zalewam tym banany:) na gore smietanka. POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuń