Apetyczne Calzone które przygotowałam na romantyczną kolację dla ukochanego.
Składniki:
Ciasto:
- 450g mąki pszennej.
- 1 łyżeczka soli.
- 16g drożdży świeżych.
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
- 250ml mleka.
Farsz:
- 4 ogórki konserwowe
- 2-3 pomidorki
- pół cebuli
- 0.5kg pieczarek
- 0,7kg-1kg mięsa mielonego(według uznania).
- Papryka
- Ser tarty
- Oregano
- Sól, pieprz
- Dwa ząbki czosnku
Przygotowanie:
Farsz:
- Na patelnię wylewamy dwie-trzy łyżki oliwy i wykładamy mięso. Należy je podsmażyć.
- W rondelku dusimy pieczarki. Kiedy pieczarki się już podgotują dodajemy do rondelka przeciśnięty czosnek,posiekaną cebulę, i drobno pokrojoną paprykę. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Ogórek konserwowy, i pomidor kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.
- Do miski dorzucamy upieczone mięsko i pieczarki z rondelka. Wszystkie składniki doprawiamy oregano i mieszamy w misce.
Ciasto:
- Mąkę należy przesiać do miski. Dodajemy do tego sól.
- Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy do mąki.
- Wlewamy mleko i oliwę.
- Wyrabiamy ciasto w dłoniach aż będzie gładkie. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i pod przykryciem zostawiamy na 1,5h w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy w kształcie koła.
- Kładziemy farsz na brzeg koła zostawiając około 1cm miejsca od brzegu. Posypujemy serem. I zalepiamy brzegi tworząc z naszego ciasta dużego pieroga. Dobrze zlepiamy ze sobą brzegi.
- Układamy calzone na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy około 25-30minut aż do zarumienienia w temperaturze 200-220st.
Ja ser dałam też na górę ciasta.
Podawałam z trzema sosami, czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek i majonez), pomidorowy i tzatzyki (serek naturalny biały, czosnek, ogórek zielony starty).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz