Pierś z kurczaka, z brokułami i sosem serowym w cieście francuskim.
Składniki:
Sos:
3 serki topione- ja kupuję Toppi z biedronki w dużej gramaturze.
150ml mleka.
Gałka muszkatałowa.
Pieprz.
2-3 ząbki czosnku.
Kilka różyczek brokuły.
Kilka różyczek kalafiora.
Ciasto:
2 paczki gotowego ciasta francuskiego.
Rozbite jajko.
Mięsko:
1 podwójna pierś z kurczaka.
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie, dodając łyżkę przyprawy typu "kucharek".
- Różyczki warzyw gotujemy w wodzie bądź na parze. Powinny być lekko rozgotowane.
- Przygotowujemy kokilki. Smarujemy tłuszczem (margaryną) spód i boki kokilek.
- Ciasto francuskie dzielimy na 4 kawałki. Razem powinno wyjść 8 kwadratów.
- Kwadraty wykładamy na kokilkę tak aby brzegi ciasta wystawały poza kokilkę.
- Ugotowane mięso dzielimy na kawałki i wykładamy na ciasto.
- Przygotowujemy sos. Mleko podgrzewamy w rondelku. Kiedy jest ciepłe wrzucamy serki topione, i przeciskamy czosnek. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.
- Czekamy aż serki się roztopią i sos zgęstnieje.
- Wrzucamy do sosu pogniecione widelcem warzywa i mieszamy razem.
- Gotowy sos nakładamy na mięso.
- Wystające ciasto zakładamy na siebie, zakrywając wnętrze kokilki.
- Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. aż do zarumienienia się ciasta.
Z podanych składników wyszło mi 8 kokilek o średnicy 11,5cm.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz